Wycieczka do Miejsca Inicjatyw Pozytywnych


Dnia 24 kwietnia 2024 r. uczniowie klas I-II i I-III Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy wraz z wychowawcami i opiekunami pojechali na wycieczkę do Miejsca Inicjatyw Pozytywnych w miejscowości Kacze Bagno. Głównym celem wycieczki był udział w warsztatach pieczenia chleba i w warsztatach ceramicznych oraz nauka gry na afrykańskich bębnach.

Pobyt w ośrodku edukacyjno-kulturalnym uczestnicy rozpoczęli od zapoznania się z tym wyjątkowym miejscem. Następnie  uczniowie zawitali do świata aromatycznego wypieku odkrywając sposoby pieczenia oraz niezbędne artykuły potrzebne do wyrobu chleba. Wszyscy mieli możliwość samodzielnego wyrabiania ciasta i poznania technik formowania chleba. Następnie pod okiem instruktora pieczywo trafiło do pieca. Warsztaty pieczenia chleba to doskonała okazja do nauki nowych umiejętności, spędzenia czasu z innymi osobami i cieszenia się smakiem domowego pieczywa.

W kolejnej części uczestnicy wycieczki poznali rytm i energię afrykańskiej muzyki grając na bębnach. Był to nie tylko warsztat muzyczny, ale również warsztat komunikacji, w którym każda osoba mająca przed sobą bęben miała możliwość wyrażenia swoich emocji i uczuć przy pomocy dźwięków. Grupa spędziła cenny czas na tworzenie własnej twórczości.

Następnie, uczestnicy odkrywali magię tworzenia z gliny podczas warsztatów ceramiki. Każdy miał okazję wykonać własne unikatowe dzieła, zdobywając jednocześnie podstawowe umiejętności rzeźbienia i formowania. Na tych zajęciach grupa poznała historię gliny, sposoby pozyskiwania, a także dalsze etapy pracy, tak aby glina osiągnęła formę użytkową. Uczniowie poznali najprostsze zasady budowania z gliny. Samodzielnie każdy zdecydował o tym, jaki kształt oraz formę przybierze jego masa rzeźbiarska. Praca w glinie pobudziła wyobraźnię i kreatywność uczniów, rozwinęła sprawność manualną oraz koncentrację uwagi.

Po warsztatach zainteresowane osoby zakupiły pamiątki związane z tym miejscem. Pod koniec pobytu uczestnicy wycieczki zjedli ciepłe kiełbaski z własnoręcznie upieczonym chlebem i surówką. Przed odjazdem zostało wykonane wspólne pamiątkowe zdjęcie. Młodzież aktywnie i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyła w warsztatach. Podczas pobytu w ośrodku uczniowie doznali niezapomnianych wrażeń rozwijając swoje zainteresowania. Kierownikiem wycieczki była Marzena Knorps.