Dnia 27.03.2025 r. odbyło się wyjście do restauracji „Asia Kien” w Brodnicy. W wyjściu uczestniczyły klasy I-III Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy pod opieką wychowawców.
Celem wyjścia było poszerzenie wiedzy uczniów na temat kuchni azjatyckiej, ze szczególnym uwzględnieniem jej smaków i kultury. Uczniowie mieli okazję kształtować umiejętności właściwego zachowania się w restauracji.
Podczas wizyty właściciel restauracji opowiedział o ciekawostkach związanych z kuchnią azjatycką, w tym:
- pochodzeniu kuchni wietnamskiej,
- różnych rodzajach makaronów i ryżu,
- oraz o egzotycznych smakach, które mogli posmakować uczniowie w postaci zamówionych dań.
Wszystkie potrawy przygotowane były z warzyw oraz przypraw pochodzenia azjatyckiego. Na zakończenie młodzież otrzymała od szefa kuchni słodkie upominki.
Organizatorem wyjścia była Barbara Sobieszyńska.